reklama sklepu z materacami



Nasiona ogórków – jakie odmiany wybrać, aby uzyskać najlepsze plony?

Ogórki to popularne warzywa, po które sięgamy cały rok. Najlepiej smakują jednak takie, które wyhodujemy samodzielnie na przydomowej rabacie. Ogórek świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek i sałatek, a także jako przekąska. Z uzyskanych plonów można również przygotować ogórki kiszone, konserwowe bądź małosolne, których wyśmienitym smakiem można cieszyć się również w zimie. Dowiedz się, jakie nasiona ogórków wybrać, aby uzyskać obfite plony.

ogórek krak

Jakie nasiona ogórków wybrać?

W marketach stacjonarnych i na wirtualnych półkach sklepów ogrodniczych można znaleźć różne nasiona ogórka. Podjęcie decyzji, które wybrać, nie jest jednak proste. Powinniśmy kierować się przede wszystkim przeznaczeniem tych warzyw. Dostępne są m.in. nasiona ogórków: konserwowych, sałatkowych, do kwaszenia i konserwowania czy typu korniszonowego. Każda z tych odmian cechuje się nieco innym kształtem, wyglądem miąższu czy smakiem. Poznaj polecane nasiona ogórków, które warto wysiać na swojej rabacie.

Nasiona ogórka, które pozwalają uzyskać obfite plony

Uprawa ogórków jest świetnym i tanim sposobem na uzyskanie smakowitych i zdrowych warzyw. Nasiona ogórków pozwalają na wyhodowanie wielu różnorodnych odmian, których próżno szukać w sklepach spożywczych. Jeśli jesteś smakoszem tych warzyw, powinieneś zdecydować się na samodzielną uprawę, dzięki temu odkryjesz całkowicie inne smaki, w których zakochasz się od pierwszego kęsa. Uprawa ogórków jest również ekonomicznym rozwiązaniem dla osób, które bardzo lubią przetwory z tych warzyw. Samodzielnie wyhodowane warzywa z nasion będą smaczniejsze, zdrowsze i przede wszystkim tańsze niż te zakupione na targu czy w markecie. Sprawdź, po jakie nasiona ogórka warto sięgnąć.

Ogórek sałatkowy Gracius

Gracius to odmiana bardzo wydajna, która charakteryzuje się tym, że jej owoce zawiązują bez zapłodnienia. Ogórki te odznaczają się również długim kształtem, jednolitym kolorem i brakiem brodawek, dzięki czemu są gładkie i delikatne. Miąższ jest natomiast chrupiący, soczysty i bardzo smaczny. Odmianę tę można jeść ze skórką. Wysiane wiosną, dają pierwsze plony w lipcu.

Ogórek konserwowy Anulka

Anulka jest bardzo cenioną odmianą średnio wczesną, idealną na korniszony i sałatki. Charakteryzuje się odpornością na choroby i bardzo wydajnymi plonami. Najlepiej odmianę tę wysiać w maju, aby w lipcu osiągnąć pierwsze zbiory, które należy zbierać codziennie, ponieważ dojrzewają nierównomiernie. Ogórki Anula są drobne, kształtne, a ich powierzchnię pokrywają brodawki.

Ogórek konserwowy Krak

Krak to niezwykle ceniona odmiana, bardzo plenna, która jest odporna na choroby. Uzyskane owoce świetnie nadają się do konserwowania. Ogórki te charakteryzują się cylindrycznym kształtem, lekko błyszczącą skórką i jasnozielonym kolorem. Pokryte są małymi brodawkami i nie tworzą pustych komór nasiennych. Nasiona tej odmiany można wysiać w maju, a owoce zbierać od lipca do września.

Ogórek konserwowy Ares, typ Śremski

Kolejna odmiana, która świetnie sprawdza się do przygotowania ogórków konserwowych to Ares, typ Śremski. Owoce cechują się smukłym kształtem, lekko błyszczącą skórką z jasnym smugami i niewielkimi brodawkami. Odmiana ta jest bardzo plenna i odporna na choroby, w tym mączniaka plamistego.

Ogórek konserwowy Aladyn

Średnio wczesny Aladyn wydaje owoce średniej długości o skórce pokrytej jaśniejszymi smugami i nielicznymi brodawkami. Jest to odmiana heterozyjna, czyli powstała ze skrzyżowania kilku innych gatunków o znakomitych zaletach. Aladyn charakteryzuje się znakomitą odpornością na choroby, m.in. mączniaka rzekomego i kanciastą plamistość.

Ogórek Dalila typ Polan

Odmiana gruntowa, średnio wczesna Dalila typ Polan cechuje się wysoką plennością i odpornością na niskie temperatury. Uzyskane owoce odznaczają się cylindrycznym kształtem z jasnymi refleksami. Powierzchnia ogórków jest natomiast pokryta niewielkimi brodawkami. Odmiana ta sprawdza się do konserwowania.

Ogórek Śremski

Ogórek Śremski to odmiana średnio późna, dająca obfite plony. Owoce te są smukłe, a ich powierzchnia lekko błyszcząca, pokryta małymi brodawkami. Tak jak poprzednie odmiany, również i ogórek Śremski jest odporny na choroby i bardzo dobrze nadaje się do konserwowania.

Ogórek Polan

Polan to polska odmiana ogórka, która znana jest już pół wieku. Doskonale sprawdza się do kwaszenia, korniszonów oraz do sałatek świeżych i marynowanych. Odmiana ta jest bardzo plenna i odporna na choroby. Owoce cechują się natomiast cylindrycznym kształtem, jasnymi prawie niewidocznymi smugami oraz malutkimi kolcami. Zaletą tych ogórków jest również możliwość długiego utrzymania zielonego koloru. 

Ogórek Hermes Skierniewicki

Hermes Skierniewicki jest wczesną odmianą ogórków, które osiągają maksymalnie długość 8 cm. Cechują się cylindrycznym kształtem i lekko błyszczącą skórką z jasnymi smugami i średnimi kolcami. Hermes Skierniewicki wykazuje się nie tylko bardzo dobrą plennością, lecz także odpornością na choroby, takie jak mączniak plamisty. Jest to odmiana bardzo dobra do kwaszenia i konserwowania.