Wykorzystanie folii polistyrenowej w przemyśle spożywczym

Tworzywa sztuczne dominują w przemyśle spożywczym, szczególnie przy pakowaniu żywności. Polipropylen (PP) oraz polistyren (PS) to najpopularniejsze rozwiązania rekomendowane markom zainteresowanym wysoką jakością na opakowania i zabezpieczenia pożywienia.

sklep z warzywami i owocami

Folia polipropylenowa - producent z renomą gwarancją bezpieczeństwa

Polipropylen to tworzywo sztuczne wyróżniające się sporą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne. Folie polipropylenowe od producenta dbającego o jakość produktu, nie wpływają negatywnie na smak, zapach, czy inne cechy pożywienia. Sztywność tworzywa sztucznego odbija się pozytywnie na bezpieczeństwie pakowania nawet towarów z dużym udziałem tłuszczu. Jeśli chodzi o folie polipropylenowe, producent gwarantuje zwykle, że zapewniają one odpowiednią barierę w przemyśle spożywczym. Polipropylen, jako surowiec uczestniczy powszechnie w tworzeniu butelek, czy kubków. Sam w sobie nie stanowi absolutnie żadnego zagrożenia. Groźne mogą być jedynie dodatki, których brak w foliach od renomowanych producentów.

Polistyren (PS) także odgrywa kluczową rolę dla przemysłu spożywczego. Z tworzywa wykonuje się pojemniki odporne na działanie alkoholi, kwasów, a także olejów roślinnych lub mineralnych. To materiał łatwy w kształtowaniu, a zatem obniżający w dużym stopniu koszty zabezpieczenia żywności. Naczynia polistyrenowe to gwarancja wytrzymałości w stosunkowo niskiej cenie.

Tworzywa sztuczne rekomendowane dla branży spożywczej

W przemyśle spożywczym tak naprawdę nie ma miejsca na dobrowolność wyboru folii, czy innych pomocy do pakowania produktów, ze względu na wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności. W przypadku takich materiałów, jak folie polipropylenowe producenta dostarcza je głównie do gastronomii, przemysłu napojów i produktów żywnościowych, a także do kuchni komercyjnych obsługujących klientów na bieżąco.

Przezroczyste folie nie pozostawiają najczęściej wątpliwości co do jakości towaru oraz posiadają atest PZH. Folie z tworzyw sztucznych przydają się do zabezpieczania owoców, serów, produktów mocno tłustych, czy mięsa. Ze względu na właściwości folia zapewnia naturalną warstwę ochronną przed zapachami. Higieniczność w przemyśle spożywczym to nie tylko przewaga nad konkurencją, ale absolutna konieczność ze względów bezpieczeństwa.

 

Jakie normy muszą spełniać producenci materiałów z tworzyw sztucznych?

Producenci folii i materiałów z tworzyw sztucznych przeznaczonych dla przemysłu spożywczego muszą spełnić wiele wymagań wynikających nie tylko z krajowych, ale też z europejskich przepisów. Długoterminowa współpraca z atestowanym producentem opłaca się najbardziej ze względu na możliwość realizacji spersonalizowanych zamówień, pod konkretne potrzeby klienta. Folie PP i PS to przy okazji szansa do zmniejszenia strat żywności ze względu na przedłużenie terminu przydatności.

Tworzywa sztuczne odgrywają kluczowe znaczenie dla prawidłowego, higienicznego zabezpieczenia produktów w branży spożywczej. U legalnych, zaufanych producentów folie i inne materiały przechodzą przez cały proces certyfikacji zgodny z normami krajowymi i międzynarodowymi.