Rzeczoznawca majątkowy - wycena działki, domu, mieszkania

Rzeczoznawca majątkowy to osoba, która posiada uprawnienia do określania wartości nieruchomości, w tym m.in. mieszkań, domów, czy też działek. Z jego usług korzystamy w różnych sytuacjach, w tym m.in. podczas transakcji sprzedaży lub kupna nieruchomości, czy też szacowania jej wartości pod kątem zakupu ubezpieczenia. Sprawdź, czym dokładnie zajmuje się rzeczoznawca nieruchomości i ile kosztują jego usługi.

wyceny nieruchomości

Na czym polega praca rzeczoznawcy majątkowego?

Przede wszystkim zawód ten znajduje się na liście zawodów regulowanych. Oznacza to, że aby zostać rzeczoznawcą majątkowym, należy spełnić szereg wymagań prawnych. Specjaliści w tej branży należą do osób zaufania publicznego i na co dzień zajmują się m.in. określaniem wartości nieruchomości. Na podstawie swojego doświadczenia oraz wiedzy, są w stanie trafnie ocenić wartość nieruchomości, jak i powiązanych z nią maszyn lub urządzeń. Ponadto rzeczoznawca zajmuje się również przygotowywaniem opracowań i różnego rodzaju ekspertyz, czy też profesjonalnym doradztwem. Zakres jego obowiązków jest stosunkowo szeroki i dostosowywany jest do realnych potrzeb klienta. Rzeczoznawcy majątkowi działają na zlecenie: kupujących lub sprzedających nieruchomości, banków lub kredytobiorców, ubezpieczycieli lub ubezpieczonych, czy też sądu. W swojej pracy zawsze kierują się przepisami prawa i dbają o zachowanie najwyższych rynkowych standardów.

Kiedy skorzystać z usług rzeczoznawcy?

Jest wiele sytuacji, w których warto lub nawet trzeba skorzystać z usług rzeczoznawcy. Przede wszystkim jego pomoc niezbędna jest wtedy, gdy potrzebna jest fachowa wycena nieruchomości. Korzystają z tego m.in. inwestorzy indywidualni, biznesowi, czy też instytucjonalni. Wycena domów to także bardzo ważny element przygotowań w procesie ubiegania się o kredyt hipoteczny.  Określenie wartości danej nieruchomości pozwala na wyliczenie odpowiedniej puli kredytu. Wycena mieszkania lub domu wykorzystywana jest także w procesie sprzedaży/zakupu nieruchomości. Wszystko po to, aby zweryfikować jej cenę w kontekście warunków rynkowych.

Z usług rzeczoznawców korzysta się także w procesie ubiegania się o wypłatę odszkodowania od ubezpieczyciela, czy też już na etapie zawierania polisy ubezpieczeniowej. Wycena domu może być niezbędna również przy sprawach majątkowych i spadkowych. To sprawia, że kontakt z rzeczoznawcą majątkowym możemy mieć w wielu codziennych sytuacjach. Usługa może obejmować określenie wartości takich nieruchomości jak: dom, mieszkanie, działka budowlana lub grunt rolny.

Paweł Piechota - zaufany rzeczoznawca majątkowy

Rzeczoznawca Majątkowy Paweł Piechota to zaufany specjalista z Lublina. Jeżeli potrzebujesz profesjonalnej wyceny nieruchomości i wsparcia merytorycznego w tym procesie, to warto skontaktować się bezpośrednio z kancelarią pana Pawła Piechoty. Szczegółowe informacje dotyczące oferty oraz dane kontaktowe znajdziesz na stronie internetowej https://piechotawyceny.pl. Z czystym sumieniem polecamy pana Pawła Piechotę jako osobę godną zaufania.