Ogród wertykalny – czym jest i jak go stworzyć?

Ogród wertykalny, czyli zielona ściana, to ostatnio coraz bardziej popularny sposób dekoracji wnętrz z wykorzystaniem żywych roślin. Rośliny te nasadzane są w systemie pionowym. Wykorzystując do tego specjalne panele, można tworzyć naturalne, zielone ściany o dowolnej wielkości.

kwity i rośliny w ogrodzie wertykalnym

Posiadanie zielonej ściany jest bardzo korzystną inwestycją. Główną zaletą użytkowania ogrodu wertykalnego, szczególnie żyjąc w dużym mieście , jest niewątpliwie bezpośredni kontakt z żywą roślinnością. Oprócz tego warto wspomnieć, że ściany te skomponowane są z roślin, które tworzą naturalny ekosystem, a także potrafią oczyszczać powietrze z zanieczyszczeń i toksyn. Do tych roślin zaliczają się przede wszystkim skrzydłokwiaty, zielistki, a także wiele odmian filodendronów oraz innych roślin.

Zamontowanie ogrodu wertykalnego we własnych domu nie jest szczególnie trudne, jednak wymaga pewniej wiedzy i przygotowania. Aby ściana z roślin mogła normalnie funkcjonować, konieczne jest podłączenie prądu i wody. Zaleca się także dobrą izolację pomiędzy ścianą a całą strukturą, na której umieszczony zostanie ogród wertykalny - jest to niezbędna ochrona przed możliwą wilgocią. Wysokość i szerokość zielonej ściany są zależne od warunków, a także od preferencji klienta.

Do tworzenia ogrodów wertykalnych stosuje się dwa różne systemy nasadzania. Pierwszy z nich to system kopertowy, polegający na bezpośrednim sadzeniu roślin w specjalnych materiałowych kopertach. W tym przypadku roślin nie należy przesadzać, ponieważ może to uszkodzić ich system korzeniowy. Rośliny są podlewane i jednocześnie nawożone dzięki automatycznemu systemowi nawadniania. Ten rodzaj utrzymywania zielonej ściany podlewa rośliny drogą kropelkową.

Drugi system to tzw. Pixel garden – rośliny przesadzane są do specjalnych doniczek, które umieszczane są we wcześniej zamontowanych na ścianie modułach. W systemie kubełkowym Pixel garden roślinami można dowolnie manipulować, zmieniając ich miejsce według własnego uznania. System nawadniający sterowany jest komputerowo i opiera się na umieszczonej w nim pompie, która równomiernie rozprowadza wodę po całej powierzchni ogrodu wertykalnego. W obu przypadkach systemu nawadniającego, na samym dole ogrodów wertykalnych umieszczone są naczynia wyrównawcze, które odprowadzają pozostałą wodę. To sprawia, że w obrębie ściany zachowany zostaje porządek i czystość.

Zielone ściany są prawie niewymagające, jednak, aby mogły przetrwać, niezbędne jest zainstalowanie tzw. światła karmiącego, czyli lampy, która zajmuje się dostarczaniem odpowiedniej ilości światła dla roślin. Należy również pamiętać o regularnej pielęgnacji ogrodu wertykalnego. Aby całość pięknie się prezentowała, powinno się co pewnie czas usuwać zwiędłe i suche liście, podcinać końcówki pędów, aby ich kondycja była coraz lepsza, a także zraszać rośliny, najlepiej wodą destylowaną.

Ogrody wertykalne to idealna opcja dla osób żyjących w obszarach wielkomiejskich, dla których codzienny kontakt z naturą może być nieco ograniczony, ale wciąż jest ważny ważny i dobroczynny dla naszego funkcjonowania. Otaczająca nas zieleń wprowadza nasze umysły w stan relaksu, pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie, a także nawilża i oczyszcza powietrze z toksycznych zanieczyszczeń.

Sprawdź ofertę ogrodów wertykalnych w JUKO GREEN DESIGN.

pionowy panel z roślinami pixel garden