Czym kierować się planując zakup altany ogrodowej?

Wydawać by się mogło, że wybór altanki ogrodowej jest dość prostą sprawą. Przecież niemal wszyscy myślą, że ograniczają nas w zasadzie wyłącznie finanse, rozmiary działki, ogrodu czy podwórka oraz szeroko pojęte poczucie estetyki. Okazuje się jednak, że temat nie jest taki prosty. Na co więc zwrócić uwagę decydując się na altanę ogrodową z montażem? Aby dobrze wybrać wielkość samej konstrukcji altany drewnianej musimy pamiętać o kilku czynnikach.

drewniana altana ogrodowa

Wielkość altanki ogrodowej

Katalogowe rozmiary altan drewnianych podane są brutto, czyli po obrysie podstawy konstrukcji. Jest to istotne przy planowaniu zarówno wnętrza altanki ogrodowej (musimy bowiem odjąć od wymiaru grubość ścianek, żeby wszystkie zaplanowane meble ogrodowe się zmieściły, przy jednoczesnym zachowaniu przestrzeni), jak i jej otoczenia (należy pamiętać, że obrys dachu jest zawsze większy, ponieważ okap wystaje około 20 cm poza obrys podstawy). Są to istotne kwestie zwłaszcza przy altanie ogrodowej i montażu na zaplanowanej w tym celu wcześniej przestrzeni, gdyż może się okazać, że wymarzona ławka wystaje poza podłogę, a dach zahacza o płot sąsiada.

Wygląd altany ogrodowej

Kształt i kolor to tylko dwa z kilku elementów, nad którymi powinniśmy się zastanowić wybierając model drewnianej altany. Kubaturę możemy wybrać stosunkowo łatwo, sprawdzając kształt przeznaczonej na umiejscowienie konstrukcji "działki". Kolor jest wyłącznie kwestią gustu i - w pewnym stopniu - kolorystyki przestrzeni wokół ogrodowej altanki. Dłuższego zastanowienia wymaga czasem wybór dodatkowej zabudowy wejść lub wybór ażuru. Wybór jest niemal nieograniczony, jednak my zawsze staramy się spełnić wszystkie wyobrażenia Klientów. Dlatego też należy pamiętać, by podczas wypełniania formularza zamówienia altany ogrodowej z montażem wskazać dokładnie, co ma ulec zmianie. Ułatwi to wzajemne zrozumienie, a co za tym idzie - wykonanie drewnianej altany ogrodowej zgodnie z życzeniem zamawiającego.

Domek narzędziowy - czy warto?

Należy zastanowić się nad tym, czy nasza ogrodowa altanka ma być "tylko" altanką, czy chcielibyśmy dodać do niej opcję możliwości przechowywania narzędzi, akcesoriów do grilla czy rowerów. Domki narzędziowe możemy wybrać w zależności od funkcjonalności, które im przypiszemy oraz przestrzeni, jaką możemy nimi zająć.

Opcje dodatkowe drewnianych altan ogrodowych

Poza standardowymi opcjami przy planowaniu zakupu altany ogrodowej z montażem, powinnyśmy wziąć pod uwagę możliwość wyboru dodatkowych opcji. A najważniejsze z nich to orynnowanie i dobór właściwej podłogi. Orynnowanie zdecydowanie pomoże przedłużyć żywotność całości altanki ogrodowej, ponieważ w deszczowe dni odprowadzi nadmiar wody z dachu. W standardowej ofercie nie ma także podłogi. Dodatkowa opcja jest jednak warta uwagi. W drewnianych altanach ogrodowych podłogi są zrobione z legarów 4 cm × 8 cm tworzących szkielet oraz desek o grubości 2 cm.

Podsumowanie

W zależności od naszych potrzeb i możliwości możemy dokonać wyboru wśród wielu modeli, kształtów i kolorów altan ogrodowych. Najważniejsze przy wyborze jest to, by pamiętać, że altanka ma służyć ogrodowej rozrywce, a więc najważniejsza będzie z pewnością atmosfera w niej panująca, a nie kolor dachu...