Co może zrobić dla nas projektant wnętrz?

projekt wnętrza

Etap urządzania wnętrza to jeden z najprzyjemniejszych i jednocześnie najbardziej wyczekiwanych momentów wykańczania mieszkania lub domu. Niestety marzenia o pięknym wnętrzu, nie zawsze idą w parze z estetyką i kunsztownym minimalizmem. Wręcz przeciwnie, połączenie marzeń dwóch osób o jednym wnętrzu, a także nie zawsze zgodność charakterów i zainteresowań może skończyć się aranżacyjnym fiaskiem. To częsty problem, na który wskazują projektanci wnętrz oraz architekci.

Kiedy pomoc projektanta wnętrz jest kluczowa?

Przede wszystkim wówczas, gdy:

• nie mamy pomysłu na wnętrze, a wybierając się na zakupy, totalnie nie wiemy na jakie elementy wyposażenia się zdecydować,
  • nie mamy sprecyzowanych potrzeb względem pomieszczenia, trudno jest nam oszacować, jakie wyposażenie będzie potrzebne, a z czego lepiej zrezygnować,
  • zupełnie nie zgadzamy się ze sobą w kwestii finalnej aranżacji wnętrza, nie podobają nam się ani podobne kolory, ani meble,
  • mamy w głowie pomysł, ale nie potrafimy przenieść go do realizacji, trudno jest nam kupić produkty, które zaspokoją nasze oczekiwania względem wnętrza.

Na jakim etapie aranżacji wnętrza może nam pomóc projektant?

Praktycznie na każdym. Jednocześnie warto tu podkreślić, że idealną sytuacją jest ta, w której projektant wnętrz wkracza do pustego, remontowanego pomieszczenia. Może wówczas dokładnie je rozrysować, pomierzyć wszystkie kąty, a następnie rozpocząć projektowanie najpierw od dobrania odpowiedniej kolorystyki, a dopiero później mebli, oświetlenia, czy dodatków.

Projektant wnętrz powinien pamiętać o tym, by na każdym etapie przeprowadzania prac, informować swoich klientów o możliwych opcjach i wariantach do wyboru. Ponadto, powinien także przedstawić kilka różnych koncepcji wnętrza tak, aby klient mógł porównać różnorodne propozycje.

Czy warto korzystać z usług projektanta wnętrz? Naszym zdaniem tak. Ponieważ z pomocą profesjonalisty możemy uniknąć kosztownych błędów i realizacji wnętrza zupełnie niedopasowanego do preferencji i standardów użytkowania pomieszczenia.

Jeśli masz pytania do projektanta wnętrz lub szukasz kogoś kto je dla Ciebie urządzi to zajrzyj na: https://www.simp-lika.pl/architekt-projektant-dekorator-wnetrz/ i oddaj się w ręce profesjonalistów!