Brama skrzydłowa – kiedy wybrać jednoskrzydłową, a kiedy dwuskrzydłową?

Wjazdowe bramy skrzydłowe są oferowane w dwóch wariantach – jednoskrzydłowym oraz dwuskrzydłowym. Kiedy warto zdecydować się na tego rodzaju bramy? Wyjaśniamy, czym są te dwa rodzaje bram i jakie mają zastosowanie!

metalowa brama wjazdowa

Brama jednoskrzydłowa

Brama wyposażona w jedno skrzydło to brama jednoskrzydłowa. Taka brama skrzydłowa - https://fello.pl/brama-skrzydlowa/ może być otwierana na dwa sposoby – skrzydło może być uchylane, rozwierane albo też może być ono przesuwane, a wtedy brama ta określana jest jako przesuwna.

Obecnie najczęściej montowana jest przesuwna brama skrzydłowa na Śląsku oraz w innych regionach Polski. Takie rodzaje bram mogą wtedy pozwalać na łatwe i wygodne otwieranie i zamykanie posesji, również z wykorzystaniem napędu i automatyki.

Decydując się na bramę jednoskrzydłową, należy pamiętać o tym, że powinna ona mieć odpowiednią przestrzeń do otwierania i zamykania. Gdy montowana jest jako przesuwna, wtedy należy zadbać o przestrzeń po boku bramy, gdzie przesuwa się skrzydło. Gdy montowana jest natomiast jako uchylana, wtedy musi ono znajdować się wewnątrz posesji.

Brama dwuskrzydłowa

Drugim rodzajem bramy skrzydłowej jest brama dwuskrzydłowa, czyli wyposażona jest ona w dwa skrzydła, zwykle o symetrycznych wymiarach.

W tym przypadku najczęściej montowana jest ona jako brama ze skrzydłami uchylnymi, rozwieranymi. Dwuskrzydłowa brama może być również obsługiwana w sposób przesuwny, ale takie rodzaje konstrukcji zdarzają się dość rzadko, ponieważ są one bardziej czasochłonne w montażu.

Bramy dwuskrzydłowe mogą być łatwiej zamontowane na działkach o ograniczonej przestrzeni, na przykład z wpuszczonym wjazdem albo wąskim wjazdem. Wtedy stosowane są bramy uchylne, które rozwierają się do wnętrza działki, by umożliwić przejazd.

Warto wskazać, że brama skrzydłowa tego typu również może być uzupełniona o napęd i system automatyki ułatwiający jej obsługę.

Taka brama skrzydłowa w Katowicach oraz w innych miastach na Śląsku może być wykonana również na wymiar, dlatego można dopasować ją odpowiednio do konkretnego miejsca jej montażu, gdy nie można zastosować bram gotowych.

Gdzie kupić bramę wjazdową?

Osobom zamierzającym zakupić bramę skrzydłową w Bielsku Białej oraz w innych miejscowościach na Śląsku szeroki dostęp do tych konstrukcji zapewniają działające tutaj firmy. Sprzedają one gotowe bramy w określonych wymiarach oraz wykonują je na wymiar zgodnie z potrzebami klienta.

Z dostępnymi wariantami bram skrzydłowych – jednoskrzydłowych i dwuskrzydłowych – można zapoznać się bliżej na stronach ich producentów i sprzedawców.